szig logó
kamaSZ IGe
újság logó
Közélet
Színház
Mozgókép
Könyv
Zene
Közeljövő
A tanár is ember

Rolleres trükkök kezdőknek és haladóknak

BMX vagy gördeszka helyett iskolánkban egyre több diák tűnik fel rollerral az oldalán. A roller közlekedési eszközként nyilvánvalóan meggyorsítja a fővárosi forgatagban való haladást, de az extrém sportok szerelmeseinek is látványos kihívásokat tartogat. Cikkünkben arra vállalkoztunk, hogy néhány alapvető rolleres trükköt megismertessünk a földönfutó halandókkal.

Boardslide:

Először menj oda a korláthoz és nézd meg, mennyire csúszik. Ha nem siklik eléggé vagy inkább tapad, kend be valamivel, amitől sikamlóssá válik, például viasszal.

Ha már jól csúszik, nincs más dolgod, mint végre megcsúszni! Gurulj a korlát mellett körülbelül párhuzamosan! Úgy ugorj rá, hogy meglegyen az a pont, amikor nem esel át felette! A dolgodat megnehezítheti, hogy a korlát dőlhet vagy lejthet. Értelemszerűen, ha lefelé csúszol, akkor előre hajolsz, ha felfelé, akkor pedig hátra. A lényeg hogy a lap (ezen állsz) ráfeküdjön a korlátra.

Amikor csúszol a korlát vége felé, általában elég lehuppanni róla. Van kivétel! Mondjuk, ha a korlát után áll egy virágágyás. Ilyenkor le kell ugrani róla! De ez is egy olyan trükk, amit nehezebb leírni, mint végrehajtani.

180 és 360:

Ennél a trükknél is érdemes felmérni először a terepet: honnan ugrasz, hová érkezel és milyen magasból. Először kell egy biztonsági ugrás, aztán jöhet a trükk!

Annyiból áll a feladat, hogy már ugrás közben elkezdesz testből forogni, a levegőben pedig már egész testből kell fordulnod úgy, hogy a forgás irányába nézel. Ha túl lassan pörögsz, akkor húzd ki magad, viszont ha túl gyorsan, egy picit görnyedj összébb! Érkezésnél már csak arra kell figyelned, hogy egyenesen érkezz, és hátsó kerékkel tompítsd a becsapódást.

„180-nál” háttal fogsz földet érni, de nem kell félni, elég, ha visszafordítod a rollert menetirányba. Nem kell sok, hogy hanyatt ess, ezért viseld a védőidet, amíg nem megy magabiztosan!

Feeble to opposite tailwhip:

„Lappörgetés a lábujjaid irányába.” A bonyolult név ellenére ez egy egyszerű trükk. Tulajdonképpen egy csúszás, amiből úgy ugrasz le, hogy megpörgeted a lapot az ellentétes, vagyis a lábujjaid irányába.

Keress egy csúszásra alkalmas falat, párkányt vagy padkát! Nézd meg, mennyire csúszik: ha eléggé, már mehetsz is, ha még nem, akkor kend be viasszal! Ugorj fel rá úgy, hogy az első kereked guruljon rajta, a hátsó pedig csússzon! Ezt csináld meg egy párszor!

Ha megy, akkor jöhet a „lappöri”! Kicsit nagyobbat kell majd rántani a rolleren, mint általában, de amúgy ugyanaz, mintha nem csúszásból próbálkoznál. Érkezésnél pedig még a levegőben állítsd meg a lapot, hogy tudj korrigálni, ha valami nem úgy jön össze, ahogy akartad!

Tailwhip érkezőbe:

Ha már tudsz biztonságosan haladni a pályán oda-vissza, és tailwhipezni is, akkor mehet az „érkezőbe” is! A box nevű tereptárgynak van egy íves kidobója és egy egyenesen lejtő, úgynevezett érkezője.

Először érdemes néhányszor átszállni a boxot, esetleg néhány „lappörit” csinálni annak tetején! Ha a biztonsági trükkökkel nem volt gondod, csak haladj nagyobb lendülettel, és máris az érkezőn landolsz. Ügyelj arra, hogy a hasonló trükköknél mindig állítsd meg a rollert a levegőben, különben könnyen eleshetsz!

Zlinszky Gábor 10.B

(A cikk illusztrálásához szánt videókat Szilágyi Olivér 10.B osztályos tanuló készítette. A trükköket a szerző, Zlinszky Gábor hajtotta végre.)Valentin nap itthon és a nagyvilágban

Mint tudjuk, február 14-e Bálint napja, de elterjedtebb nevén Valentin nap, a szerelmesek napja. A valentinozás nyugatról érkező szokásához a kulcsot Szent Bálint adja, ugyanis személyében a jegyesek védőszentjét köszönthetjük.

Milyen népszokások is kötődnek hazánkban e naphoz?

Különböző időjósló hagyományok kapcsolódnak Bálint napjához. Ha például ezen a napon hideg, száraz idő volt, az azt jelentette, hogy abban az évben jó termésre lehet számítani. Szeged környékén az volt a hagyomány, hogy egy sávban felseperték a járdát a kertben, és magvakat szórtak oda, amivel a költöző madarakat és a tavaszt várták.

Szerelmesekhez fűződő hagyomány nem is élt Bálint napjával kapcsolatban?

Természetesen rengeteg hasonló hiedelem kialakult a régi idők szerelmeseinek körében is. Például, ha Bálint napján a lányos házhoz érkező férfi lábához hozzádörgölőzött a macska, azt jelentette, hogy a gazdáját fogja feleségül venni. Úgy tartották, ha valaki kilenc különböző kútból merít vizet, és azt megitatja kedvesével, akkor az örökre szeretni fogja. Mindemellett még ott volt az almamagos technika is. Olyan almát kellett enni, aminek kilenc magja van, és a magvakat egy váratlan pillanatban a kiszemelt fiú zsebébe kellett tenni. A sikeres hadművelet azt jelentette, hogy a legény biztosan bele fog szeretni a lányba.

Vajon Angliában hogyan ünnepelték a Valentin napot?

Szokás volt, hogy az első ellenkező nemű személyt, akit megláttak ezen a napon, Valentine néven szólították, ajándékot adtak neki, és az év további részében különös figyelemben részesítették.

Franciaországban is jelentkeztek furcsa szokások.

A nőknek február 14-e a szabadság napja volt. Ezen a napon minden további nélkül megszeghették a házassági szerződésüket, azaz bátran megcsalhatták férjeiket, akiknek nem állt jogukban a háborgás.

Hogyan ünnepelték ezt a napot Japánban?

A japánok a Valentin napi szokásokat a második világháborúban vették át az ott állomásozó amerikai katonáktól, viszont páros ünneppé formálták őket. A szerelmeseknek két időpont jut egymás köszöntésére. Az első a február 14-i Valentin nap, ahol a nők saját készítésű csokit adnak kedvesüknek, apjuknak, testvérüknek és még a főnöküknek is. A második dátum március 14., azaz a Fehér Nap, amikor a férfiak viszonozzák a korábbi figyelmességet és fehér csokit ajándékoznak a nőknek.

Olaszországban egy kicsivel ismertebb szokással találkozhatunk.

A párok egy lakatra ráírják a monogramjaikat, s szerelmük zálogát egy titkos kívánság megtétele után a vízparton vagy a hídon állva a kulccsal együtt a vízbe hajítják.

Finnországban egészen más értelmet kapott ez az ünnep.

Náluk ez a nap sokkal inkább a barátságról szól. A barátok kisebb ajándékokkal lepik meg egymást, így megemlékezve szoros érzelmi kötelékükről.Újbuda Millenáris parkja

„A XI. kerületben a Tétényi út és a Bártfai utca közti terület megújul” – tette közzé Újbuda Önkormányzata. A nagy bejelentésre már évek óta vártak a Bikás park közelében élők, csakhogy 2013 nyaráig a kerület gazdasági helyzete nem tette lehetővé az ötszáz millió forintos terv megvalósulását. Most viszont szemmel láthatóan megállíthatatlanok az építkezések.

A tervezett fejlesztések két ütemben valósulnak meg. Először is az úthálózat kiépítésére fektetnek nagy hangsúlyt, szem előtt tartva, hogy a hamarosan elkészülő négyes metró miatt jelentősen megnő a gyalogos forgalom. A közvilágítást és a játszóteret ugyancsak megújítják, továbbá két kutyafuttatót is létesítenek. Az első szakasz átadására éppen a Kerület Napján, azaz november 11-én kerül sor.

A második ciklus keretében egy sport-, illetve egy 800 méter hosszú futópályát alakítanak ki. Mindehhez egy felnőtt „játszótér” is társul, ahol a sportolni vágyók elvégezhetik a különböző bemelegítő, mozgáskoordinációs és testedző gyakorlatokat. S ha ez még mindig nem lenne elég, a Bikás park gazdagodik egy mesterséges tóval, egy közösségi kerttel és egy kávézóval is. A szabadidőközpont legkésőbb 2015-re készül el.

Gödri Rita 12. D.Rimaszombat

A Tudtad-e című rovatot azért hozta létre a KamaSZ IGe szerkesztősége, hogy számos, első látásra nyilvánvalónak tetsző érdekességet megtudhass iskolánkról, környezetéről, illetve arról, hogy tulajdonképpen hol is éljük mindennapjainkat. Először az iskola környékén fogunk körülnézni és minél több különleges információt összeszedni.

Például elgondolkodtál már azon, hogy milyen kapcsolatban van Rimaszombat és Széchenyi István? Vagy miért pont ebben az utcában van az iskolánk? Hisz tudjátok a gimnázium címét: 1118 Budapest Rimaszombati út 2-4. Remélem, cikkem végére választ tudok adni legalább az egyik kérdésre.

Rimaszombat egy kisebb város a Felvidéken, a mai Szlovákiában. Jóllehet ezt a területet a síparadicsomul szolgáló magashegységekkel szokás azonosítani, a város a Gömöri-medence északi részén, így síkságon helyezkedik el. Lakossága a 2011-es népszámlálás alapján 24 640 fő; viszonyításképpen Budapest lélekszáma ennek kb. 60-szorosa. Nevét – mely szlovákul Rimavská Sobota – a szombaton tartott hetivásárairól kapta, a Rima előtag pedig az azonos nevű folyó melletti fekvésre utal.

Térjünk át egy kicsit a település történetére! Már a bronzkorban is lakott terület volt, a legrégebbi, Rimaszombatot említő írásos emlék viszont jóval későbbről, 1271-ből származik. Kiváltságait Károly Róberttól kapta meg a város az akkori birtokos, Széchenyi(!) Tamás erdélyi vajda és szolnoki ispán kérésére. 1447-ben, 1451-ben illetve 1452-ben Rimaszombat állandó színhelye volt a Ján Jiska[1] és Hunyadi János közti béketárgyalásoknak.

A 15. század első felében jelentős gazdasági fejlődés következett be a mezőváros életében, megalakultak az első céhműhelyek. Közülük figyelemreméltó a kovácsok, aranyművesek, szíjgyártók, nyereggyártók, lakatosok, köszörűsök és bodnárok közös céhegyesülete, amelyet 1479-ben a Szent Mihály arkangyal oltárának testvérei alakítottak meg. E gazdasági sokszínűség végig is kíséri Rimaszombat történetét. A 20. században például új üzemek egész sorát alapították meg – tejgyár (1948), dohánygyár (1957), cukorgyár (1966), sörgyár (1967), húsfeldolgozó üzem (1977), malom és pékség (1980) és még sorolhatnánk.

Mindennek fényében nem is csoda, hogy Rimaszombat többször funkcionált Gömör-Kishont (vár)megye igazgatási központjaként. Előbb II. József, majd Alexander Bach közigazgatási reformjai részesítették e kegyben a várost, de meg kell jegyezni, hogy huzamosabb ideig csak 1883 és 1922 között tudott megyeszékhely maradni. Ma Rimaszombat az azonos nevű járás gazdasági, kulturális és igazgatási centruma.

Jóllehet Rimaszombatnak nincsenek emblematikus, világhírű nevezetességei, azért több olyan látnivalóval, illetve híres szülöttel is bír, akikről érdemes megemlékeznünk.  Felvidéki mezővároshoz híven nemcsak egy római katolikus plébániatemplomnak, hanem egy református és egy evangélikus templomnak is otthonául szolgál. Történelmi korhangulatot árasztó látványosság az egykori vármegyeház és a régi gimnázium is. Előbbi épületben Petőfi Sándort választották tiszteletbeli táblabírává, utóbbi iskolát Mikszáth Kálmán is látogatta. S ha már a neves személyiségeknél tartunk, meg kell említeni, hogy Rimaszombaton született Blaha Lujza színművésznő, „a nemzet csalogánya,” valamint Tompa Mihály is. A 19. század elfeledett költőjének egyébként már 1902-ben szobrot állított a város. Rimaszombat tehát kiváló úti célnak tűnik, ha egy kellemeset szeretnél kirándulni, esetleg érdeklődsz a történelmi hangulatú városok iránt.

De hogy a fentebb említett kérdésemre is válaszoljak, Széchenyi István élete és Rimaszombat között összefüggést nem találtam. Le is szögezhetjük, hogy – a Széchenyi-birtoklás véletlenjén túl – a Rimaszombati út, mint helyszín nem befolyásolta az iskolaalapítók névadását.

Odrobina Tamara 11.D

[1] Ján Jiska: huszita zsoldosvezér, aki ebben a történeti időszakban V. Lászlóra hivatkozva garázdálkodott a Felvidéken, mondván, hogy érvényesíti a kiskorú, beteges uralkodó érdekeit Hunyadi János kormányzósága ellenében.Így írunk mi!
Büszkeségeink
Rólunk
Tudtad-e?
Játék
Facebook