szig logó
kamaSZ IGe
újság logó
Közélet
Színház
Mozgókép
Könyv
Zene
Közeljövő
A tanár is ember

„A gyógyító eső”
(Michael W. Smith – Healing Rain)

A gyönyörű számhoz készült videoklip gyönyörű története tulajdonképpen az Istenhez való megtérést mutatja be.

Michael, az énekes „tereli” jó útra a főszereplőket. Már a klip első képkockáin is mindenben kitűnik környezetéből: először egy helyben, háttal áll a kamerának, míg körülötte mindenki mozog. Az öltözéke is eltérő, mert amíg a többi ember sötét, hosszú ruhában van, addig ő egy világosabb színű rövid ujjú felsőt visel.

Ezek után megismerkedünk a történet egyik mellékszereplőjével, egy hajléktalan koldulóval. Az emberforgatag nem képes odafigyelni a társaira, folyton csak siet, így kiverik a koldus kezéből a kis edényt, melybe a pénzét gyűjtögette. Michael az egyetlen, aki lehajol hozzá és segít neki. Ezt követően a koldus követni kezdi. Véleményem szerint ez egy szimbolikus mozzanat, hiszen a számkivetett férfi gondolkodásában és cselekedeteivel lesz a követője, nem pedig olyan értelemben, hogy utánamegy.

Eközben két további mellékszereplő is helyet kap a videoklipben: egy drogfüggő tinédzser lány és egy alkoholista férfi. Előbbit szintén észreveszi az énekes, majd a lány követni is kezdi. Az égre néznek, ahol Isten országa van és várják a gyógyító esőt. Amint hullani kezd, a koldus és a lány is betöltekezik Isten szellemével, aki megszabadítja őket a terheiktől, a függőségeiktől, a démonjaiktól, amikkel eddig küzdöttek. Végre a többi járókelő is megáll és a három embert nézi, akik az esőn állnak és felszabadulnak a gondjaik alól. Persze ők nem értik a helyzet misztériumát, hisz nincs részük benne.

A fináléban az alkoholista férfi is megérkezik, rajta látszik, hogy nehezebben tudja maga mögött hagyni szenvedélybetegségét. Először csak megérinti a gyógyító esőt, végül ő is belép alá. Végre mindannyian megtértek és boldogok, nem pár órára, nem emberi eszközök által (drog, alkohol, stb.), hanem mert életük helyes útra tért. A négy megváltott szereplő látványa gyönyörű lezárása a történetnek, amit a daruzó kameramozgás és a közelképek kombinálása még élvezetesebbé, átélhetőbbé tesz.

Szerencsés Rebeka (10.B)

(A cikk eredetileg mozgóképkultúra és médiaismeret tanórára készült egy videoklip-elemzős gyakorlatra.)ByeAlex

Vajon minek köszönheti, hogy idáig eljutott? A média intercity-jére nem árulnak jegyet, neki mégis sikerült szereznie. Szerencse, vagy tényleg tehetséges? ByeAlex egysíkú hangja, elvont dalszövegei tagadhatatlanul fülbemászóak, persze kinek a pap, kinek a papné. De hol is hallhattuk meg őt először? A Viva zenei csatornáján sokszor lehetett látni a reklámokban kisebb bejátszásokat, arra ösztönözve a nézőket, hogy meghallgassák az énekest, és engem személy szerint meggyőzött.

Ki is ez a ByeAlex? Kisváradon látta meg először a napvilágot és viszonylag fiatalon kezdett el a zenével foglalkozni, viszont csak hobbiszinten. Egyetemistaként zenekarokban is játszott és emellett még arra is volt ideje, hogy lediplomázzon filozófiából. Egy gitár, retro szemüveg és kész is az énekes, aki 2012 óta ByeAlexnek nevezi magát, ami igen csak egyedi művésznév. Már három kislemezzel és kettő videoklippel büszkélkedhet, első komolyabb sikerét pedig egy rendkívül megosztó dallal, a „Kedvesem” című nótával aratta. Ezzel is indul a 2013-as Eurovíziós Dalfesztiválon, sok vizet felkavarva, mert temérdek hazánkfia ellenzi, hogy ő képviselje Magyarországot. De vajon van-e esély a győzelemre? Az előző fesztiválon a Compact Disco indult a „Sounds of Our Heart” című számukkal, ami pörgőssége ellenére sem aratott sikert. Lehet, pont ez kell: egy finomabb, érzékenyebb dal! (Azóta már tudjuk, hogy részben ez kellett, a dalfesztiválon elért 10. hely csaknem rekord – a Szerk.)

És ha egy kicsit elmélyedünk a szövegeiben, már nem is fog zavarni minket esetleg a hangja vagy a kinézete, hiszen szerzeményei a szerelemről és a fiatalságról szólnak. Ki ne hallgatná örömmel, ami magát az embert is megfiatalítja? J

Lászay Viktória 10. D.Így írunk mi!
Büszkeségeink
Rólunk
Tudtad-e?
Játék
Facebook