szig logó
kamaSZ IGe
újság logó
Közélet
Színház
Mozgókép
Könyv
Zene
Közeljövő
A tanár is ember

Fontos időpontok, hasznos információk a 2014-es felvételihez

Az eddigi gyakorlatnak megfelelően 2014-ben is két felvételi eljárást indít az Oktatási Hivatal. Az egyik az általános, szeptemberben induló, a másik a keresztféléves képzéshez kapcsolódik. Mivel iskolánk végzősei a május-júniusi időszakban szereznek érettségit, a KamaSZ IGe szerkesztősége az előbbi felvételi eljárással kapcsolatban gyűjtött össze néhány hasznos időpontot és információt.

Hasznos információkért (pl. pontszámítás, érettségi vizsgakövetelmények) látogassátok a www.felvi.hu, illetve a www.eduline.hu oldalakat. Sok segítséget nyújthat még a HVG által minden felvételi időszak előtt megjelentetett Diploma című kiadvány, amely a kötelező tudnivalókon túl karokra lebontva tartalmaz interjúkat, tanácsokat és elhelyezkedési arányokat is. De a KamaSZ Igét is érdemes gyakrabban olvasni, mert a Közeljövő rovat ugyancsak kiemelt figyelmet szentel az érettségi/felvételi időszaknak.

Izing Máté 12.DEgyetemi, főiskolai nyílt napok januárban és februárban

A felsőoktatású intézmények szeptember óta várják nagy-nagy szeretettel az érdeklődő gimnazistákat nyílt napjaikra, ám sokan mind a mai napig nem éltek az egyetemlátogatás lehetőségével. De még nem késő! A budapesti egyetemek/főiskolák januárban, sőt február első hetében is tárt kapukkal várják a továbbtanuló diákokat. S mivel alig maradt egy hónap a végzősök számára, hogy egy jövőjüket meghatározó, komoly döntést hozzanak, a KamaSZ Ige szerkesztősége úgy döntött, hogy a bizonytalanok segítségére siet. Össze is gyűjtöttük az elkövetkező egy hónap fővárosi felsőfokú tanintézményeinek nyílt napjait.

Mindenkinek kellemes és hasznos iskolalátogatást kívánunk!

Tóth Viktória 12.DA Közeljövő rovat célkitűzése egy végzős szemével

Végzősnek lenni nem könnyű. Különféle elvárásoknak kell megfelelni otthon, az iskolában, a magánéletben. Ez rengeteg időt, energiát és kitartást igényel, és mivel senki sem szeretne csalódást okozni, mindenki igyekszik a lehető legtöbbet kihozni magából.

Egy dolog mellett azonban eltörpül a soha véget nem érő tanulás és a jó jegyekért folytatott küzdelem. Természetesen a továbbtanulásra gondolok. „Egyetemre vagy főiskolára menjek? Esetleg OKJ-és képzésre? Egyáltalán folytassam a tanulmányaimat?” Számos hasonló kérdés fogalmazódik meg a végzős diákokban már szeptember elejétől, egészen a jelentkezési lap leadásának határidejéig. A helyes választ pedig mindenkinek magának kell megtalálnia az iménti kérdésekre, ami persze érthető módon sokaknak kész kihívást jelent. Érdemes sok időt szentelni a témának, hiszen a továbbtanulás kérdéséről meghozott döntés nagymértékben befolyásolja a jövőt.

Fontos, hogy a diákok minél több segítséget kapjanak a felsőoktatási rendszer működésével kapcsolatban, de sajnos ez egyre kevésbé valósul meg. Évről-évre nő azon tanulók száma, akiknek elképzelésük sincs arról, hogy mit tanulnának szívesen. Nem tudják, hogy milyen lehetőségek állnak a rendelkezésükre, illetve számos szakról nem is lehet pontosan tudni, mit foglal magában.

Éppen ezért a KamaSZ Ige szerkesztősége elhatározta, hogy a Közeljövő rovat keretein belül részletesebb ismertetőt ad néhány népszerű, illetve kevésbé ismert szakról, továbbá – mihelyt aktuálissá válnak – összegyűjti a híresebb egyetemek és főiskolák nyíltnapjainak időpontjait. Természetesen nemcsak az utolsó évesek helyzetét szeretnénk megkönnyíteni, a kisebbek is bátran tájékozódhatnak, ötleteket gyűjthetnek cikksorozatunkból, hogy amikor eljön az idő, csak a jelentkezési lapot kelljen kitölteniük – már-már gondolkodás nélkül.

Reméljük, hogy hasznos információkkal tudunk majd szolgálni és cikkeink több diáknak is segítséget fognak nyújtani. Őszintén kívánjuk minden kedves tanulónak, hogy a jövőben abban a felsőoktatási intézményben tanulhasson, amelyet megálmodott magának!

Talabos Sindy 13. A.Így írunk mi!
Büszkeségeink
Rólunk
Tudtad-e?
Játék
Facebook