szig logó
kamaSZ IGe
újság logó
Közélet
Színház
Mozgókép
Könyv
Zene
Közeljövő
A tanár is ember

TILTAKOZOM! (Egy kutya nevében)

Tisztelt Gazdáink!

Üdvözlöm Önöket, Csavardi Samu vagyok (Bichon Havanese), és kutyatársaim nevében szeretném felhívni kedvenc gazdáink figyelmét néhány téves kutyatartási szokásra.

Sokan élnek közülünk boldogan gazdáikkal, de sokaknak szomorú, tragikus az életük, mert gazdáik nem veszik figyelembe a kutyájuk igényeit. Mindenki jól ismeri a mondást: „a kutya az ember legjobb barátja”, sokszor jellemeznek minket a barátságos, hűséges, védelmező kifejezésekkel - ezek a szavak tükrözik azt a figyelmet, amivel mi fordulunk gazdáink felé, de mindezt nem mindig kapjuk vissza gondoskodás formájában.

Egyik problémánk a kutyaház. Sok gazdi úgy gondolja, hogy a kutyáknak jó a kutyaház, pedig nem így van! Ahogy az emberek szeretik a meleg házat és a pihe-puha ágyat, mi kutyusok is szeretjük ezt a kényelmet. Szeretünk heverni a díványon, szeretjük, ahogy a gazdáink a hátunkat simogatják, miközben a 101 kiskutyát nézzük a tévében, de ezeket a feltételeket nem tudja egy egyszerű kutyaház biztosítani. Ha a gazdáink arra vetemednének, hogy a pénzt kutyaházra dobnák ki, ne csodálkozzanak, ha a pénztárcájuknak hirtelen lába kél!

Mindig megszidnak minket, ha a házban végezzük el a dolgunkat, de kérdem én, Önök hányszor mehetnek ki az illemhelyre? Ahányszor csak akarnak! És mi hányszor mehetünk ki? Naponta kétszer-háromszor. Ha meg végre el tudjuk kint végezni a dolgunkat, megint csak meg vagyunk szidva, hogy behozzuk a koszt, pedig kevesebbet koszolunk, mint gazdáink.

Mind azt halljuk gazdáinktól, hogy bárcsak tudnánk beszélni, amikor azt mondjuk „ VAU-VAU!”, mi is ezt gondoljuk, amikor azt mondják „ HOP-HOP!”. Ezt csak úgy lehet megoldani, hogy egymás kifejezéseire, hangsúlyára odafigyelünk, de gazdáink sajnos lustaságban szenvednek, aminek az egyetlen ellenszere az odafigyelés.

Sokszor tapasztalom, hogy gazdáink olcsó, úgynevezett kutyakajára költik pénzüket, amit a reklámokban hallanak, és azt gondolják, hogy ez a kutyakaja kedvencük kedvence lesz, és rögtön megveszik, hogy a lehető legegyszerűbb legyen a mi táplálásunk. De kérdem én, ki szereti a zacskós, száraz, csirkére nem is hasonlító ízű kekszet? Senki! Pedig gazdáink minden nap ezt rakják az orrunk elé. Önök talán minden nap tofut esznek reggel és este? NEM! Önök friss, ropogós csirkét esznek az egyik nap, a másik nap pedig kolbászt esznek, és minden nap mást fogyasztanak. Mi, kutyák meg mit csináljunk? Pitizünk, hogy olyan finom falatokhoz jussunk. Kérjük gazdáinkat, hogy vegyék figyelembe a mi igényeinket is, mert Önök sem szeretnek minden nap kekszet enni vízzel.

Ezeket a problémákat szeretném gazdáink figyelmébe ajánlani, és kérjük Önöket, hogy jobban figyeljenek oda legjobb barátjukra, a kutyára, és cserében mi annyi szeretettel halmozzuk el gazdáinkat, amennyit el sem bírnak! Köszönöm figyelmüket.

Fordította: Bagi-Szűcs Melinda  (Csavardi Samu gazdija)Így írunk mi!
Büszkeségeink
Rólunk
Tudtad-e?
Játék
Facebook